Sztabki ołowiu

Ołów powoduje straty w gospodarce

26 czerwca 2013, 17:56

Zanieczyszczenie środowiska może przyczyniać się do spowolnionego rozwoju olbrzymich regionów Ziemi. Zdaniem naukowców z New York University kraje rozwijające się tracą rocznie 992 miliardy dolarów wskutek samej tylko ekspozycji dzieci na zanieczyszczenie ołowiem.



Właściwości sztućców wpływają na odczuwanie smaku

26 czerwca 2013, 11:08

Wielkość, waga, kształt i kolor sztućców wpływają na odczuwanie smaku dań. Z badań naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie wynika, że gdy ser zjada się z noża, wydaje się bardziej słony niż przy używaniu widelca, łyżki czy wykałaczki, a biały jogurt na białej łyżeczce wydaje się słodszy od jogurtu z czarnej łyżeczki (ostatnie ze zjawisk wyjaśniano różnicami w kontraście).


Zwiększenie spożycia czerwonego mięsa zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2.

25 czerwca 2013, 10:38

Amerykańscy badacze sprawdzali, jak wpływają na ludzi zmiany w zakresie ilości spożywanego mięsa. Okazało się, że gdy dieta zaczynała zawierać więcej czerwonego mięsa, rosło ryzyko cukrzycy typu 2. Kiedy ktoś decydował się jeść go mniej, zagrożenie cukrzycą typu 2. spadało.


Grupa dąży do zapełnienia próżni

24 czerwca 2013, 11:23

Komórki nabłonkowe przemieszczają się w grupach. Korzystają przy tym z napędu w postaci sił generowanych zarówno we własnym wnętrzu, jak i w sąsiednich komórkach. Wędrująca "ekipa" wypełnia napotkaną wolną przestrzeń.


Właściciel jest dla psa bezpieczną przystanią

24 czerwca 2013, 09:56

Relacja właściciela i psa przypomina związek rodzic-dziecko. Naukowcy z Uniwersytetu Medycyny Weterynaryjnej w Wiedniu zbadali efekt bezpiecznej bazy (ang. secure base), który występuje także w ludzkim rozwoju.


Zakażenie Ch. trachomatis sprzyja mutacjom

21 czerwca 2013, 12:44

Bakterie Chlamydia trachomatis sprzyjają powstawaniu mutacji.


Żywe po zerwaniu

21 czerwca 2013, 10:01

Po zebraniu z rośliny macierzystej w komórkach warzyw i owoców nadal zachodzą sterowane rytmem okołodobowym zmiany fizjologiczne. Wygląda więc na to, że pora dnia, o której po nie sięgamy, ma wpływ na ich właściwości odżywczo-zdrowotne.


Widoki z ojczystego kraju utrudniają mówienie w języku obcym

20 czerwca 2013, 11:54

Oglądanie zdjęć kojarzonych z domem i ojczystym krajem sprawia, że trudniej posługiwać się językiem obcym.


Wysokotłuszczowa dieta szkodzi młodemu mózgowi (i pamięci)

20 czerwca 2013, 06:41

Wysokotłuszczowa dieta w wieku młodzieńczym długotrwale upośledza pamięć i uczenie się.


Śnieżek już bez tajemnic

19 czerwca 2013, 11:49

Śnieżek, jedyny goryl-albinos na świecie, był dzieckiem z kazirodczego związku, najprawdopodobniej wuja/stryja i siostrzenicy/bratanicy. Hiszpańscy naukowcy przeprowadzili badania poddanej krioprezerwacji krwi i stwierdzili, że jego albinizm był spowodowany mutacją jednego genu - SLC45A2.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy